Portret van: Jayme Buter

Portret van: Jayme Buter

Maak kennis met ons team: vandaag een portret van Jayme Buter


De 32-jarige uit Monnickendam afkomstige Jayme Buter is senior administrateur bij Kuipers & Claassen. Eind 2022 is hij met een aantal collega’s overgekomen van Total in Support waar hij sinds 2015 werkzaam was. Met uitzondering van de vennootschaps- en inkomstenbelasting doet hij fiscale aangiftes, en verwerkt en controleert hij van begin tot eind de administraties voor klanten. Inmiddels is hij hier al negen jaar vakbekwaam in.

Als zeventienjarige is Jayme al enkele jaren veel met muziek bezig, met name in de genres jump, hardstyle, hardcore en house. In die tijd staat hij beter bekend onder de namen Dystielec en Lazy Jack en draait hij als DJ geregeld op party’s en events. Jaren lang is hij vaste DJ in Café de Zwaan in Monnickendam waar hij jaren 60 tot hedendaagse muziek draait. Naast het optreden in gelegenheden als Club X Deventer en de culturele broedplek HAL16 in Utrecht, vergezelt hij vaak zijn broer die ook DJ is. Voor hen beiden produceert hij hun muzikale uitingen. Sporen hiervan zijn nog op YouTube terug te vinden. Als de liefde in de broers beider leven haar intrede doet, verschuiven hun prioriteiten, hoewel Jayme sinds een jaar het produceren van hardstyle weer heeft opgepakt onder de naam DJ Unknown Impact.

Enthousiast vertelt Jayme over zijn vrouw en hun hond, een Phantom poedel met witte pootjes. De uit het Centraal-Amerikaanse Guatemala afkomstige Andrea was tien jaar geleden als au pair in Nederland werkzaam. Hoewel de vonk toen niet direct oversloeg, werd het contact onverwacht steeds hechter. Binnen een half jaar verlooft het jonge stel zich met elkaar. Vijf jaar later spreken ze hun trouwgeloften tegen elkaar uit. Het proces om definitief in Nederland te mogen verblijven, neemt heel wat tijd in beslag. Veelvuldig moet het jonge stel hen en weer vliegen. Bovendien een financieel kostbare tijd. Daar is nu een einde aangekomen. Onlangs kreeg ze bericht dat haar naturalisatie tot Nederlander rond is.

Terwijl films in een brede belangstelling tot nu toe zijn voorkeur hadden, leest hij sinds enige tijd veelvuldig boeken. Waren dat in eerste instantie serieuzere boeken over levenswijzen, waaronder ‘12 Rules for Life’ van de Canadese klinisch psycholoog Jordan Bernt Peterson, momenteel leest hij graag fictie, zoals zijn meest recente boek ‘Before the coffee gets cold’, een moderne bestseller van de Japanse auteur Toshikazu Kawaguchi, over een café waarin klanten in een unieke ervaring de kans krijgen om terug in de tijd te reizen. De spanning ligt er vooral in dat zij terug moeten keren voordat hun kopje koffie koud is geworden, zo licht de decafé drinkende Jayme toe.

Zijn fantasie kan hij uitleven in de werelden van Warhammer en Middle-earth, een continent op de fictieve aarde Arda dat in verschillende verhalen van de Britse schrijver en hoogleraar Engelse taal- en letterkunde J.R.R. Tolkien als toneel dient. Regelmatig schuift Jayme als jonge jongen aan in winkels met fantasy-bordspellen waar gelijkgestemden het tegen elkaar opnemen in een miniatuurwereld. Het secuur verven van – in tin en plastic uitgevoerde – miniatuurmodellen uit deze fantasiewerelden geeft hem jarenlang plezier. Hij kan er zijn creativiteit volledig in kwijt. Soms met wat frustratie als het niet wordt zoals hij denkt het te moeten vormgeven.

Zo’n kleine twee jaar geleden verschuift zijn belangstelling voor miniaturen terug naar zijn jeugdliefde LEGO®. Het mooie aan LEGO® is, zo legt Jayme uit, dat je altijd weer terug kunt. Alles uit elkaar halen en opnieuw beginnen. De modulaire gebouwen die sinds 2007 op de markt gebracht worden, hebben zijn voorkeur. Een unieke wereld op schaal van de bekende kleine LEGO® minifigures die – mede door zijn stevige prijsstelling – vooral door volwassenen wordt omarmd. Net als de werelden van Warhammer en Middle-earth neemt deze hobby fysiek nogal wat ruimte in beslag. ‘Ik ben een beetje een stad aan het bouwen,’ zo verontschuldigt hij zich. Op zoek naar wat LEGO® minifigures van vroeger bij zijn ouders thuis, roept het nostalgische gedachten op. De doos met bouwsteentjes van de Deense speelgoedfabrikant staat daar nog voor zijn jonge neefjes om mee te spelen. Die komen ook graag langs bij oom Jayme om met Kerst de dan van lichtjes voorziene gebouwen te bewonderen.

Als zestienjarige start hij een opleiding voor muziektechniek. Zodra blijkt dat de leerstof te breed is en er te weinig focus ligt op het maken van muziek, verliest hij zijn belangstelling. Jayme stopt en gooit het over een geheel andere boeg. Aan het Regio College in Zaandam rond hij enkele jaren later zijn mbo 4 opleiding bedrijfsadministratie succesvol af. Een inschrijving voor de opleiding psychologie strandt daarna voortijdig. Na een korte start met de opleiding maatschappelijk werk besluit hij een betaalde baan te zoeken om het mogelijk te maken Andrea naar Nederland te laten komen. Hij begint bij Total in Support.

Samen met zijn vader is Jayme in 2012 medeoprichter van Stichting Publieke Innovatieve Mediadienst, kortweg PIM, dé lokale omroep van de Noord-Hollandse gemeente Waterland. Vanaf de oprichting geeft hij met zijn nieuw verworven kennis drie jaar lang invulling aan het penningmeesterschap. Daarnaast is hij in die periode ook nog als vrijwilliger voor de oproep actief als cameraman.

Afhankelijk van de mensen die je het vraagt wat Jayme typeert, krijg je een breed antwoord. Met een ruime belangstelling voor psychologie durft hij zichzelf als introverte te karakteriseren. Maar hij ziet ook dat creatieve mensen zich als een sociale kameleon kunnen ontpoppen. Hij laat meer van zich zien in een één-op-één situatie dan binnen een groep. Binnen een groep is hij beduidend stiller. Toch krijgt hij regelmatig het predicaat ‘aardige vent’ toegedicht. Zelf kent hij zich het label familiepersoon toe, zorgen voor de mensen die er voor hem toe doen.

Een onterechte beschuldiging kan hem boos maken. ‘Het gevoel van persoonlijk onrecht’, vat hij het samen. Hij heeft van huis uit geleerd zich druk te maken om de problemen die het dichtst bij zijn. Hetgeen binnen zijn invloedssfeer ligt. Dat geldt ook voor het plezier dat hij heeft in het helpen van anderen. Dit ziet hij terug op het kantoor van Kuipers & Claassen waar hij zijn collega’s Yie-Zan en Soufyan begeleidt. Jayme herkent zich daarom vooral in de kernwaarde persoonlijk. Professioneel gedrag sluit hij natuurlijk niet uit.

 

Quotes

Je passie is je passie tot er iets leukers voorbij komt.

Het gaat mij vooral om de creatieve outlet.

Ik heb niet één grote passie.

Begin bij de problemen die het dichtst bij huis zijn.

Ik ben geen traditioneel boekhouder.

Ik ben een sociale kameleon.