Prinsjesdag 2024

Prinsjesdag 2024

Bij deze willen wij u weer informeren over de fiscale maatregelen die het kabinet 17 september 2024, op Prinsjesdag, heeft voorgesteld.

Middels de voorgestelde maatregelen wil het kabinet bijdragen aan gezonde overheidsfinanciën, het verbeteren van de koopkracht van voornamelijk kwetsbare groepen en de werkende middeninkomens en het versterken van het ondernemersklimaat. Daarnaast ziet het kabinet de noodzaak in van vereenvoudiging van het belastingstelsel en meer consistente belastingheffing.

De ingediende wetsvoorstellen zijn nog niet definitief. De komende maanden wordt het Belastingplan 2025 behandeld in het parlement. De tweede Kamer kan nog wijzigingen aanbrengen. De maatregelen gaan vervolgens pas in als de wetswijzigingen zijn gepubliceerd in het Staatsblad.

Hieronder een aantal belangrijke voorgestelde maatregelen vanuit het kabinet.

Extra belastingschijf in box 1

Er komt een derde schijf in de inkomstenbelasting. De eerste belastingschijf die geldt bij een inkomen tot € 38.441 wordt verlaagd naar 35,82%. De tweede schijf van 37,48% geldt bij een inkomen tussen de € 38.441 en € 76.817 per jaar. Het kabinet verbetert hiermee de koopkracht voor de middeninkomens en verschillende kwetsbare groepen.

Aanpassing box 2 tarief

Het tarief van de tweede schijf voor inkomsten of winsten uit een aanmerkelijk belang wordt in 2025 verlaagd van 33% naar 31%. Het tarief voor de eerste schijf blijft 24,5% voor de eerste € 67.000 (€ 134.000 voor fiscaal partners).

MKB-winstvrijstelling

Klanten die winst uit onderneming genieten in de inkomstenbelasting, kunnen gebruik maken van de MKB-winstvrijstelling. Deze wordt in 2025 verlaagd van 13,31% naar 12,7%.

Heffingskortingen

Er worden een aantal heffingskortingen aangepast.

  • De maximale algemene heffingskorting wordt verlaagd, de afbouw hiervan gaat procentueel minder hard dan in 2024;
  • De arbeidskorting gaat een fractie omhoog;
  • De (alleenstaande) ouderenkorting gaat een fractie omhoog;
  • De inkomensafhankelijke combinatiekorting gaat een fractie omhoog, daarnaast wordt deze niet afgeschaft per 2025 maar zal deze vanaf 2027 geleidelijk worden afgebouwd. Dit zal samenhangen met een aanpassing van de kinderopvangtoeslag vanaf 2027.

Aanpassing bedrijfsopvolgingsregelingen

De volgende vier maatregelen worden voorgesteld door het kabinet voor in de bedrijfsopvolgingsregeling en de doorschuifregeling:

  1. Beperken reikwijdte van beide regelingen tot reguliere aandelen met een minimaal belang van 5% in het geplaatste kapitaal.
  2. De bezits- en voortzettingseis in de bedrijfsopvolgingsregeling wordt verkort naar drie jaar.
  3. Onbedoeld gebruik van de regelingen wordt aangepakt, zoals rollatorinvesteringen en de dubbele BOR.

Onderdeel 1 en 3 heb een beoogde inwerkingtreding per 1 januari 2026 en onderdeel 2 zou in moeten gaan per 1 januari 2025.

Extra vervoerskosten door ziekte of invaliditeit

Voor het bezoeken van een arts, ziekenhuis of apotheek is een vast bedrag van 23 cent per kilometer aftrekbaar. Mensen die door een ernstige ziekte of handicap extra vervoerskosten hebben, mogen daarnaast een vast bedrag van € 925 aftrekken.

Verlaagde BTW-tarief afgeschaft

Het verlaagde BTW-tarief voor bijvoorbeeld cultuur, boeken en overnachtingen in hotels en vakantiehuizen wordt afgeschaft. Hiervoor gaat vanaf 1 januari 2026 het algemene tarief van 21 % gelden.

Woningmarkt

Het tarief van de overdrachtsbelasting voor woningen, niet voor eigen gebruik, gaat per 1 januari 2026 van 10,4% naar 8%. Dit zal met name gaan gelden voor woningen die door beleggers worden aangekocht voor de verhuur.

Box 3 (vermogensbelasting)

Het kabinet heeft besloten over wie er in aanmerking komen voor aanvullend rechtsherstel box 3 naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad van 6 juni 2024. Er is gekozen voor een ruime doelgroep.

Alle belastingplichtigen met een definitieve aanslag die na het Kerstarrest van 24 december 2021 is of wordt opgelegd kunnen een bezwaarschrift (laten) indienen of een verzoek om ambtshalve herziening doen waarbij aangegeven wordt dat zij gebruik willen maken van het formulier opgaaf werkelijk rendement. Het formulier wordt zoals het er nu naar uitziet beschikbaar gesteld door de Belastingdienst in de zomer van 2025. In bezwaar gaan of om een ambtshalve herziening verzoeken heeft alleen effect als aantoonbaar gemaakt kan worden dat het werkelijk rendement lager is geweest dan het veronderstelde forfaitaire rendement.

Afsluitend

Zijn er vragen naar aanleiding van deze voorstellen en aanstaande wijzigingen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!