In een samenlevingscontract (ofwel samenlevingsovereenkomst) worden allerlei afspraken vastgelegd. Zo kan er aangegeven worden welke bezittingen persoonlijk zijn (en blijven) en wat gezamenlijk is. Dit geldt ook voor de schulden. Tevens worden hierin afspraken gemaakt over de financiën. Denk aan het geld voor de boodschappen of voor het gas, water en licht. Maar ook wat er moet gebeuren met de woning of pensioen als men uit elkaar gaat of één van beiden onverhoopt komt te overlijden.
In de wet is er niets geregeld voor samenwoners. Afspraken vastleggen in een samenlevingscontract geeft duidelijkheden en heeft voordelen.
HUWELIJKSE VOORWAARDEN / PARTNERSCHAPSVOORWAARDEN
Wanneer u in het huwelijk treedt of een partnerschap aangaat en geen aanvullende zaken regelt, is automatisch een beperkte gemeenschap van goederen van toepassing; alles wat voor het huwelijk al van de betreffende persoon was, blijft van deze persoon. Alles na het huwelijk, wordt gezamenlijk.
Het is aan te raden om te bekijken of dit wenselijk is. Door het opstellen van huwelijkse-/ of partnerschapsvoorwaarden kan een verdeling gemaakt worden welk deel van het inkomen en vermogen privé blijft (bijv. een pand, de onderneming, of alles) en/of kan een fiscaal-/financieel gunstigere situatie gecreëerd worden. Hierdoor wordt onrust tijdens en ook conflicten achteraf hierover vermeden.
Sinds 2018 is het ook tijdens het huwelijk mogelijk om voorwaarden op te stellen en/of te herzien. Wanneer u reeds gehuwd bent kan het dus tevens interessant zijn de bestaande situatie te herzien.