Portret van: Wouter van de Rijdt

Maak kennis met ons team: vandaag een portret van Wouter van de Rijdt


De 31-jarige uit Boxmeer afkomstige fiscalist Wouter van de Rijdt is nog maar enkele maanden in dienst bij Kuipers & Claassen. Hij houdt zich voornamelijk bezig met advisering en aangiftes inkomstenbelasting van relaties.

Dat Wouter fiscalist is geworden, zegt niet dat hier direct zijn ambities lagen. Zijn zoektocht naar een nuttige invulling van een toekomstige loopbaan startte ergens anders. Hoewel in Nederland sinds 1997 de opkomstplicht officieel is opgeschort, meldde hij zich aan om militair te worden. De combinatie van sport en buiten bezig zijn, trok hem daarin erg. Tijdens de keuringen bij het Korps Mariniers realiseerde hij zich dat een loopbaan in het groen niet bij hem past. Zelf omschrijft hij zich als ‘redelijk eigenwijs’. Dit zette al snel spanning op het beoordelingsproces van de keuringen. Doordat zijn ouders hem in deze fase een spiegel voor ogen houden of dit wel een juiste keuze is, ziet hij in dat zijn toekomst ergens anders ligt. Zijn uitdagingen gaat hij elders aan.

Via een omweg komt Wouter uiteindelijk op Nyenrode Business Universiteit terecht. Terwijl hij eerst afhaakt op 5 vwo, doet hij alsnog 4 en 5 havo in één studiejaar. Na het succesvol behalen van zijn hbo-propedeuse voldeed hij aan de toelatingseisen voor een universitaire bachelor. Op de Universiteit Maastricht rond hij na enkele jaren zijn studie fiscaal recht af. Momenteel zit hij in de slotfase van zijn master op Nyenrode.

Wouter groeit samen met zijn zus en broer op binnen het gezin Van de Rijdt. Drie verschillende kinderen met uiteenlopende karakters. Zijn eigen omschrijving ‘ik ben een beetje down-to-earth’ typeert hem het meest. Een keuze tussen introvert of extravert ziet hij dan ook niet direct zitten. Zijn wat strakke opvoeding maakte hem met regelmaat opstandig. Waar vrienden veel meer vrijheid in hun jeugdige jaren kregen, moest hij ’s avonds op tijd thuis zijn. Achteraf kan hij deze periode goed relativeren. Thuis heeft hij onder andere de waarde van geld geleerd. Het budget was niet onbeperkt. Om de begeerde G-Star jeans te kunnen kopen, moest Wouter zelf ook een bijdrage leveren, zo leerden zijn ouders hem. Deze basis kwam hem goed uit toen hij zelfstandig ging wonen. Hij is er zijn ouders nog dankbaar voor.

Wouter verhuist van Noord-Brabant naar Amsterdam zodra hij in 2020 bij Deloitte op de Zuidas als business analist en later als consultant gaat werken. Een bewuste keuze voor de kansen die dit biedt. Naast zijn familie hecht hij veel waarde aan contact met zijn vrienden. Doordat die veelal in het zuiden van Nederland wonen, ziet hij er wel bewust op toe met regelmaat contactmomenten te plannen om elkaar te zien. De recente verhuizing naar het nog noordelijker gelegen Alkmaar maakt dit nog belangrijker. Naast het wekelijkse telefonisch contact met zijn ouders omschrijft hij het bezoek aan zijn ouderlijke huis als ‘de zoete inval’, wetende dat hij op elk moment welkom is.

Parttime werken is niets voor Wouter. Ook in de weekenden nog even werken, is geen taboe voor hem. Hij is jong en heeft nog genoeg energie om een maximaal aantal uren te werken. Hij wijt dit deels aan zijn gedrevenheid om dingen te doen, het streven naar een doel. Ook als dat betekent dat daarbij andere dingen moeten wijken. Hoewel hij ontzettend kan genieten van een wandeling in de vroege ochtenduren schroomt hij niet om soms ’s nachts – als hij de slaap niet kan pakken – nog even wat werk te verzetten als dat zo uit komt. Niet in de laatste plaats voor klusjes waarmee hij wat voor anderen kan betekenen vanuit zijn expertise. Hij staat daarin liever niet aan de zijlijn maar participeert graag in de hulpvraag van familie en vrienden.

Op sportief gebied komt die gedrevenheid tot uiting in zijn ambitie de vijf grootste marathons in de wereld te lopen, met een tijdlimiet van maximaal drie uur. Zo moet hij tijdens de voorbereiding van zo’n marathon niet alleen kiezen voor een goed dieet, maar zich ook dingen ontzeggen om goed voorbereid aan de start te komen. Na het uitlopen van de marathon in Parijs krijgt hij tijdens de marathon van Rotterdam een blessure waardoor hij na negentien kilometer moet opgeven. Zichtbaar teleurgesteld is hij over zijn inschrijving voor de marathon van New York waar corona-beperkingen roet in het eten gooiden. Of zijn ambitie op dit vlak ooit uit gaat komen, zal de toekomst uitwijzen. Wouter schroomt er niet voor zijn plannen aan te passen als dit nodig is. Zijn vriendin ondersteunt hem hier soms met lichte drang in. Hoewel hij in zijn jonge jaren veel plezier had met het voetbalteam, door soms meerdere keren in de week samen te komen om te trainen en wedstrijden te spelen, geven meer individualistische sporten hem nu ook voldoening. Af en toe heerlijk alleen op de wielrenfiets de lange rit naar zijn ouderlijke huis rijden. Het liefst in zo’n kort mogelijke tijd.

Dat Wouter gedreven is, blijkt ook wel uit een stuk ondernemerschap dat zichtbaar wordt wanneer hij met vrienden negen maal een jaarlijks terugkerend festival organiseert voor zo’n tienduizend bezoekers. Met een ruim budget kent dit zijn uitdagingen en plezier. Omdat het organiseren van het festival een flinke tijdsinvestering met zich mee brengt en het daardoor steeds moeilijker te combineren valt met de banen en het gezinsleven van de organisatoren, is het festival afgelopen jaar gestopt.

De eigenwijsheid en directheid uit zijn jonge jaren weet hij inmiddels beter vorm te gaven door zich aan anderen aan te passen. Niet elke situatie vraagt eenzelfde aanpak. Niet ieder type mens waardeert eenzelfde benadering. Ook de maandelijkse vrijdagmiddagborrel helpt daarbij richting de collega’s. Elkaar gezellig op een andere manier ontmoeten.

Maatschappelijke betrokkenheid zou Wouter het liefst in de toekomst samen met zijn werkgever vorm geven. Door bijvoorbeeld hulpbehoevende ouderen kosteloos te helpen met hun belastingaangifte. Deze groep mensen gaat hem het meest aan het hart. Hij zou graag zijn steentje willen bijdragen door in zijn vakgebied iets voor hen te kunnen betekenen.

Een stap verder gaat hierin zijn emotionele betrokkenheid bij familie en vrienden. Als bij vrienden die hem een tweede thuis boden in zijn roerige jongensjaren de vrouw des huizes getroffen wordt door ernstige gezondheidsklachten, is Wouter echt geraakt. Hoewel zijn bewogenheid dan misschien uiterlijk niet zichtbaar is, omschrijft hij zijn gevoelens als ‘Dan ben ik echt af, dan breek ik.’. Hij herkent zich op dit vlak in zijn eigen vader, die naar mate hij ouder wordt meer van zijn emoties laat zien.

Ontwikkelingen in het leven brengen ook op zakelijk vlak verschuivingen met zich mee. Nadat Wouter in 2016 zijn carrière bij Bol Adviseurs in Boxmeer als junior aangiftemedewerker begint, geniet hij van het contact dat hij met klanten, voornamelijk ondernemers, heeft. Nadat hij de overstap naar het veel grotere Deloitte maakt, merkt hij dat het persoonlijk klantcontact daar in zijn functie een stuk minder is. Hoewel hij dankbaar is voor de expertise die hij daar heeft opgedaan, ziet Wouter zijn toekomst toch in een ander type kantoor liggen. Als hij in contact komt met Kuipers & Claassen vraagt adviseur Melissa Beek of hij eventueel belangstelling heeft voor een openstaande vacature als fiscalist. In gesprekken met Senna Hansen en Laurens Bezemer blijkt dat de betrokkenheid van de medewerkers binnen de onderneming meer prioriteit krijgt door de kleinschaligheid van het kantoor. Door de platte organisatiestructuur krijgt de medewerker ruimte om verbeteringen direct te effectueren.

Van de vier kernwaarden van Kuipers & Claassen spreekt passie Wouter het meest aan. Zowel voor het vak als de klant. Zonder passie komen de overige kernwaarden, professioneel, pro-actief en persoonlijk niet goed uit de verf, licht hij desgevraagd toe. Juist binnen het kantoor proeft Wouter dat een jonge kijk op zaken, ‘een frisse wind’ zoals hij het zelf omschrijft, wordt gewaardeerd. Nadat hij een aantal jaren elders ervaring heeft opgedaan ziet Wouter de mogelijkheid om nu bij Kuipers & Claassen persoonlijk te groeien met een bewuste keuze een gezamenlijke toekomst aan te gaan.

 

 

Quotes

Eigenwijs is ook wijs.

Ik ben een beetje down-to-earth.

Ik ga niet aan de zijlijn staan.

Als ik naar mijn vader kijk, zo wil ik ook oud worden.